Цікаві факти з історії України

Вперше назва “Україна” з’явилася наприкінці XII ст. в Іпатіївському літописі у 1187 році у зв’язку зі смертю в Переяславі князя Володимира Глібовича. У літописі говориться: “…и плакашася по нем всі переяславци… бе бо князь добр и крепок на рати… и о нем же Украина много постона…”. За часів Галицько-Волинського князівства його землі одержали назву “Україна”, яка пізніше, з XVI ст., вживалася в документах в межах більшості заселених українцями земель, що увійшли до Польщі.

В містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі…

В селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України…

В містечку Бердичів (Житомирська область) в костьлі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, крім написання музики він також керував роботами по реставраціїї тамтешнього органу… Читати далі

Цікаві факти з історії

У 1910 році винахідник безпечної бритви Кінг Кемп Жиллетт запропонував колишньому президенту США Теодору Рузвельту велику суму грошей за те, щоб він очолив його корпорацію в штаті Арізона. Рузвельт відмовив під приводом того, що не довіряє людині, яка виготовляє бритви і носить вуса

• Згідно з археологічними даними, в період неоліту люди ще не могли пити молоко тварин – в їх організмі був відсутній ген, необхідний для засвоєння лактози. Ця здатність прийшла до наших предків пізніше, завдяки генетичній мутації, проте навіть зараз порівняно чимало людей втрачає здатність засвоювати молоко в дорослому віці

• У Стародавньому Китаї ліжка мали систему обігріву. Вони підключалися до системи центрального опалення

• Першою людиною, яка зуміла зробити «фотографічний» знімок постійним, тобто закріпити зображення був Жозеф Ньєпс. Найпершою в історії фотографією вважається знімок «Вид з вікна», датований 1826 роком. Експозиція знімка тривала 8:00 год.

• У 1855 році житель Англії отримав право стати своїм же чоловіком. Або дружиною? Одним словом, одружитися на собі

• У КНДР програвати футбольні матчі дуже небезпечно. Так в 1966 році північнокорейська збірна зуміла вийти у чверть фінал на чемпіонаті світу, але програла. Після цього всі гравці були відправлені в табори, уникнути такої долі вдалося тільки одному нападнику

• У Техасі , згідно зі старим законом , вам дозволено випити стоячи не більше трьох ковтків пива. Після цього необхідно сісти . Справа в тому , що один час в Техасі вважалося , що пити більше , ніж три ковтки без їжі – це вже пияцтво. Таким чином , якщо ви хотіли випити , потрібно було замовити обід Читати далі

Всесвітня історія як наука, предмет

Предмет історичної науки – провідні тенденції й закономірності історичного розвитку природи і суспільства в усіх виявах, аспектах, хронологічній наступності від найдавніших часів до наших днів. Таке загальне визначення предмета історичної науки  конкретизується стосовно кожної її галузі, кожної історичної дисципліни.

Зокрема, предметом всесвітньої історії є певні просторові, часові межі та закономірності розвитку всього людства (всесвітньоісторичні) або його частини (локальноісторичні або регіональні) в контексті глобальних тенденцій цілісності світу. Предмет історичної науки  охоплює власне історію, історіографію, теорію історії. Історія не тільки реконструює історичний процес, описує й пояснює події, факти та явища минулого, а й осмислює їх, забезпечує певний рівень теоретичного знання. Тому як предмет історичної науки постають не самі факти й події, а їх причиннонаслідкові зв’язки, взаємозумовленість і взаємопов’язаність, що й дає змогу розкривати об’єктивну логіку історичного процесу в просторово-часових межах, простежувати його тенденції і закономірності. Мають свої особливості визначення предмета історичного пізнання і самого знання як відповідних етапів розвитку знань і науки в цілому. Від предмета історії невіддільні методи пізнання та осмислення історичних явищ. Саме ж історичне пізнання спирається на факти минулого й сучасності, які на підставі дослідження відповідних джерел відображають об’єктивний процес розвитку суспільства, і цим предмет історичної науки тісно пов’язаний з її об’єктами.

Отже, історична наука досліджує закономірності, провідні тенденції історичного розвитку природи й людського суспільства, результати діяльності людей, вивчає та узагальнює історичний досвід. Правильне розуміння та окреслення предмета історичної науки  кожного дослідження є важливою передумовою реалізації наукових завдань.

Тести ЗНО онлайн з всесвітньої історії

Тести ЗНО онлайн з предмета «Всесвітня історія» (zno.osvita.ua)

▶ 2013 ЗНО онлайн з всесвітньої історії (тест 2013 року)

▶  Всі запитання Всі запитання з предмета «Всесвітня історія»

Програма ЗНО з історії України 2016 року

Програма зовнішнього незалежного оцінювання досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти з історії України, що є конкурсним предметом при вступі до вищих навчальних закладів за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти.

Завантажити

Тести ЗНО онлайн з історії України

Тести ЗНО онлайн з предмета «Історія України» (сайт zno.osvita.ua)

▶  Всі запитання Всі запитання з предмета «Історія України»

КОНКУРС ЮНИХ ПАТРІОТІВ

 

Мета: поглибити знання учнів з історії Другої світової війни; формувати   патріотичні почуття гордості за свій народ; виховувати в учнів повагу до героїзму, відваги і стійкості співвітчизників.

Обладнання: мішень та м’ячі для гри в дартс; картки з завданнями; зірки для конкурсу «Термін»; ватмани та маркери для колективних малюнків; аудіо- запис пісні.

ХІД ЗАХОДУ

Учитель. Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогою ціною заплатив наш народ за участь у найстрашнішій за всю Світову історію війні 1941-1945 рр.  У лавах Червоної армії воювали понад 6 млн. українців. Загалом віддали своє життя в цій війні більше 7 млн. громадян України. Можна по-різному ставитися до цієї війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших. Наша сьогоднішня зустріч – це лише маленька частиночка данини тим, хто поліг у бою.

Учитель. Дорогі друзі, саме Дню Перемоги ми присвячуємо наш «Конкурс юних патріотів». Тож дозвольте представити вам членів журі і учасників наших змагань.

1-й конкурс «Дартс»

Капітани команд по черзі кидають м’ячі в мішень. Під кожним номером зашифроване запитання, на яке команди повинні дати відповідь за 30 сек. Капітан може обрати гравця з своєї команди, який дає відповідь або відповідає сам. В разі попадання в десятку команда отримує додатковий бал. За одну правильну відповідь команда отримує один бал.

Запитання для конкурсу «Дартс»:

  • Хто був канцлером Німеччини з 1933-1945 рр.?

(Адольф Гітлер)

  • Столиця Німеччини в 1933-1945 рр.?

(Берлін) Читати далі

Історичні задачі

Задача № 1 
До дати прийняття Руссю християнства додати дату загибелі князя, який завжди дотримувався правил лицарської честі – ніколи не нападав зненацька. Це йому належать слова: «Іду на ви». Обчисліть середнє арифметичне і назвіть подію, яка пов’язана з числом, отриманим у результаті. 
Задача № 2 
Різниця останнього року правління князя Святослава і останнього року правління князя Олега розділити на три. До частки додати дату початку правління Рюрика. З якою подією пов’язаний отриманий результат? 
Задача № 3 
За цього князя Русь прийняла християнство. Сума цифр числа (дати) останнього року його правління скласти з сумою цифр числа (дати) останнього року правління князя Ігоря дорівнюватиме 25. Яка подія дає суму чисел числа (дати) дорівнює 25? 
Задача № 4 
Від дати прийняття першого судебника відняти тривалість правління Ярослава Мудрого. З якою подією пов’язаний отриманий результат? 
Задача № 5 
Цей видатний російський князь, зарахований Православною Церквою до лику святих, помер у віці 43 років. До повного звільнення Русі від ординського панування залишалося ще 217 років. Про якого князя йдеться, і коли він народився? 
Задача № 6 
Через рік після прийняття Руссю християнства в Києві заклали так звану Десятинну церкву, присвячену Успінню Богородиці. Коли вона була закладена, в правлінні, якого князя? Звідки пішла назва Десятинна церква?

Правова вікторина

2

Мета:  Виховання в учнів інтересу до правових знань, популяризація правових законів, поглибити знання, здобутих учнями на уроках, зробити процес пізнання цікавим і захоплюючим, формування правової культури школярів.

Обладнання:  плакат “Феміда – богиня правосуддя», «чорний ящик», ілюстрації для правових задач (електронний варіант), картки із правовими задачами, обладнаний ігровий майданчик.

Учасники гри:  команди учнів  9-10 класу

Перед початком вікторини клас прикрашається учнівськими малюнками,газетами на правову  тематику, відомими висловами.

Хід гри

Ведучий. Добрий день, шановні друзі, гості нашої правової вікторини. Ми раді вас вітати всіх. У нашій школі  розпочався сезон інте­лектуальних змагань. Сьогодні на нас чекає захоплююча вікторина з правознавства

Дозвольте представити вам членів журі: ____

Зараз запрошую команди для привітання. (Вихід команд, привітання — кожен член команди стисло розповідає про себе.)

Прошу учнів зайняти свої місця на гральному майданчику (Учасникивікторини займають свої місця.)


Читати далі