>
      Вереміївка звичайне село, яких багато в Україні, і разом з тим значно виділяється серед сусідів і своїми розмірами, і населенням, і подіями, що в ньому відбувалися.
    Ще в період Київської Русі воно мало фортецю, в період козаччини називалося сотенним містечком, до революції волосним центром, а в перші роки радянської влади навіть було районим центром. Вереміївку недарма називають козачим селом, бо не один старий вояка-запорожець після буйних молодих років тихо доживав тут свого віку... Виділяється Вереміївка і своїми працьовитими людьми, які протягом віків вели боротьбу за волю і кращу долю.
    Вереміївка... Таких назв багато на карті нашої Батьківщини. Мова піде про ту Вереміївку, що розкинулась на березі Кременецького моря, на землях Чорнобаївщини Черкаської області. Про Вереміївку, що не так давно до 1959 року привільно розляглася в Придніпровській долині майже на сотні квадратних кілометрів. Вірніше розповідь буде про талановитих людей цього села. А талантами наше село славиться з давніх часів.
      Серед відомих митців України в першу чергу слід назвати:

   - Федір Іванович Лавров – український фольклорист, дослідник козацтва, кандидат філологічних наук;
   - Михайло Васильович Казидуб – поет, член спілки письменників України;
   - Семен Васильович Савченко – поет - гуморист;
   - Олександр Григорович Зобенко – поет, прозаїк, член спілки письменників України;
   - Ганна Забіяка-Богунська – поетеса, письменниця, художниця;
   - Сергій Олександрович Грущенко – графік і живописець, член Національної Спілки художників України
   - Ярослав Михайлович Гладкий – художник–гравер, що винайшов свій унікальний метод різьби по дереву, аналогів якому немає у світі – дереворит в позитиві.

   Крім відомих, всенародно визнаних літераторів, чиї твори неодноразово друкувалися в різних видавництвах і виданнях, пробували писати вірші, оповідання, гуморески багато інших наших односельчан. Про літературні доробки жителів Вереміївки старшого покоління розповідається в книзі історика-народознавця Олексія Степановича Бондаря "Поезія Вереміївки". На цьому сайті буде розміщено не тільки їх твори, а й твори сучасників. Їх персональні сторінки формуватимуться в міру надходження матеріалів.